Ο νομός Πρέβεzας καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, και έχει έκταση 1.036 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 58.628 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, που κατοικούν σε 8 Δήμους και 1 Κοινότητα του Νομού. Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ανατολικά και νοτιοανατολικά με το νομό Άρτας.
Το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα στην κτηνοτροφία κυρίως αιγοπροβατοτροφία και χοιροτροφία, στην γεωργία ιδιαίτερα με την παραγωγή κηπευτικών με χρήση θερμοκηπίων και την καλλιέργεια ελιάς και την αλιεία στον ποταμό Λούρο και στα παράλια του Αμβρακικού κόλπου και του Ιονίου Πελάγους.
Ο τομέας της μεταποίησης παρουσιάζει περιορισμένη δραστηριότητα με μικρές μεταποιητικές μονάδες, ενώ το εμπόριο και ο τουρισμός αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της οικονομίας του νομού.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Νομός Πρέβεζας έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση αλλά και αξιόλογο παρόν. Δύο θεατρικές ομάδες ανεβάζουν παραστάσεις κατά διαστήματα, με μεγάλη επιτυχία. Λειτουργεί χειμερινός και θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος στις αντίστοιχες περιόδους με ταινίες που παίζονται στις αίθουσες των μεγάλων αστικών κέντρων. Στο αρχαίο ωδείο της Νικόπολης τη καλοκαιρινή περίοδο ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις με έργα αρχαίων τραγωδών από τις κορυφαίες σκηνές της χώρας. Στην “Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης”, εκθέτουν τα έργα τους ντόπιοι καλλιτέχνες καθώς και ξένοι. Αξίζει να αναφέρουμε τις πολλές μουσικές κομπανίες που μας διασκεδάζουν με συναυλίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο λιμάνι και στα σοκάκια της παλιάς πόλης υπάρχουν πολλά γραφικά ταβερνάκια που προσφέρουν στον επισκέπτη χαλάρωση και νόστιμους ντόπιους μεζέδες και ψάρια. Η νεολαία της πόλης διασκεδάζει στα πολλά μπαράκια και κλαμπ που λειτουργούν όλον τον χρόνο.

 

 

Λεύκωμα φωτογραφιών

 

**Οι φωτογραφίες είναι ιδιοκτησία της ιστοσελίδας <<www.preveza.gr>>