Πανελλήνιο Ρεκόρ ΚΑΡΠΑ Μαθητών

 

 KDSSLIVES-1

 

Σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2024, σε συνεργασία με την οργάνωση "KIDS SAVE LIVES," πραγματοποιήσαμε μια σημαντική δράση, κατά την οποία πολλά σχολεία από όλη τη χώρα συνδέθηκαν διαδικτυακά για να παρακολουθήσουν μαθήματα ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή.


εικόνα Viber_2024-10-16_11-51-10-204


Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε σωτήριες τεχνικές πρώτων βοηθειών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας στις κοινότητές τους.


Κείμενο - Φωτογραφική Σύνθεση: Μ.Μόσιαλου


Η 16η Οκτωβρίου καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς» και εν συνεχεία το 2018 σε «Παγκόσμια Ημέρα» λόγω της διαρκούς αυξανόμενης αποδοχής από πόλεις σε όλο τον πλανήτη.

Στόχος είναι η βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ονομάζεται η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της καρδιακής ή/και ταυτόχρονα της αναπνευστικής λειτουργίας. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Η άμεση ιατρική παρέμβαση και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος – απινίδωση, με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται εξωτερικός απινιδωτής, αποτελεί τη μόνη δυνατότητα επαναφοράς του θύματος στη ζωή.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί, όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους αλλά και σε κάθε μέρος και σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας. Τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου παραμένουν πολύ χαμηλά με λιγότερους από έναν στους 10 ανθρώπους να επιβιώνουν. Η ΚΑΡΠΑ, όμως, εάν εκτελεστεί αμέσως, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής.

Το Blog του Κεραυνού Πολιτιστκός Σύλλογος Φιλαρμονικός Σύλλογος  Η Ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Θεσπρωτικού