Συμμετοχή στο εκπαιδευτκό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Φυσικής του Ε.Α.Π.

 

NET-0

 

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος

....Με την παρούσα πρόταση επιδιώκεται η ανάπτυξη και η μακρόχρονη λειτουργία ενός σχολικού δικτύου από τηλεσκόπια Κοσμικών Ακτίνων που θα εγκατασταθούν στις σχολικές μονάδες των Νομών της Πελοποννήσου, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών πειραματικών διατάξεων απομακρυσμένης πρόσβασης, καθώς και η διαμόρφωση του κατανεμημένου συστήματος ανιχνευτικών σταθμών Κοσμικών Ακτίνων του ΕΑΠ, ώστε να παρέχει επίσης απομακρυσμένη πρόσβαση σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα ανεξάρτητα της γεωγραφικής της θέσης.

Οι σχολικές μονάδες που θα φιλοξενούν αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης Κοσμικών Ακτίνων καθώς και οι σχολικές μονάδες που θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως τους ανιχνευτικούς σταθμούς του ΕΑΠ και τις ειδικές διατάξεις απομακρυσμένης πρόσβασης, θα αποτελούν το δίκτυο μNet το οποίο ως αντίστοιχο των δικτύων του εξωτερικού θα είναι το ελληνικό σχολικό δίκτυο εκπαιδευτικών ανιχνευτικών σταθμών Κοσμικών Ακτίνων.

Το δίκτυο μNet δεν έχει σκοπό απλώς την εγκατάσταση και λειτουργία έτοιμων και τεχνικά ελεγμένων ανιχνευτικών συστημάτων.

Το κύριο χαρακτηριστικό του δικτύου είναι ότι στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας σε ολόκληρη τη πειραματική διαδικασία, που περιλαμβάνει την κατασκευή του οργάνου, τη ρύθμισή του, τον έλεγχο της λειτουργίας του και τελικά την συλλογή και ανάλυση δεδομένων προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά των Κοσμικών Ακτίνων.

Γι’ αυτό το λόγο έχουν σχεδιαστεί εκπαιδευτικές δράσεις που εισάγουν τους μαθητές στη σύγχρονη πειραματική μεθοδολογία της αστροσωματιδιακής φυσικής και ειδικότερα της φυσικής των Κοσμικών Ακτίνων. Οι δράσεις αυτές αναφέρονται στις επιστημονικές μελέτες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί το όργανο (πχ τη μέτρηση της διεύθυνσης των κοσμικών σωματιδίων) αλλά και σε πειραματικές διαδικασίες που προηγούνται του πειράματος (πχ εργασίες κατασκευής του οργάνου, βαθμονόμησης και ελέγχου ορθής λειτουργίας).

Με την προτεινόμενη εκπαιδευτική μεθοδολογία οι μαθητές αντιλαμβάνονται άμεσα τη πειραματική διαδικασία, κατανοούν μη ορατά φυσικά φαινόμενα του μικρόκοσμου, αναδεικνύεται ο ρόλος του επιστημονικού οργάνου ως το μέσο για τη μετατροπή φυσικών διεργασιών του μικρόκοσμου σε μετρήσιμα ηλεκτρικά σήματα, ενώ ερμηνεύονται χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού σήματος ως φυσικά χαρακτηριστικά του μεγάκοσμου (Κοσμικές Ακτίνες). Επιπλέον, με τη λειτουργία και χρήση των ανιχνευτικών διατάξεων του ΕΑΠ, γίνεται η μετάβαση από μικρά πρωτότυπα συστήματα σε μεγάλες και σύνθετες πειραματικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη έρευνα της αστροσωματιδιακής φυσικής.

Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας το δίκτυο μNet θα συνδέει όλες τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως ανιχνευτικούς σταθμούς, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων. Οι μετρήσεις των σταθμών θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και θα συγκρίνονται, ενώ θα μπορούν να συνδυαστούν έτσι ώστε περισσότεροι του ενός σταθμοί να λειτουργούν ταυτόχρονα ως ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Μέσω του δικτύου μNet οι σχολικές μονάδες θα συνεργάζονται σε επιστημονικό επίπεδο και θα συζητούν τις μεθοδολογίες και τα αποτελέσματά τους, ενώ σε σχολικές εκδηλώσεις και ημερίδες θα διαχέουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στους υπόλοιπους μαθητές αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.


Το Blog του Κεραυνού Πολιτιστκός Σύλλογος Φιλαρμονικός Σύλλογος  Η Ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Θεσπρωτικού