Λίμνη Ζηρού

 

mthzikos-2

Από το Facebook του Μιλτιάδη Θ. Ζήκου ή και στο

https://filoiko.blogspot.com/

 

 

Mία μικρή και ειδυλλιακή λίμνη της Πρέβεζας που στεφανώνεται από ένα παραλίμνιο πυκνό δάσος και προσφέρεται για μια εύκολη εξερεύνηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση με παιδιά.

Η λίμνη Ζηρού, ή οποία αναφέρεται και ως λίμνη Ζηρός, βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Πρέβεζας. Το όνομα προέρχεται από την σλαβική λέξη «οζερό» που σημαίνει απλά λίμνη. Στα δυτικά της υψώνονται τα Θεσπρωτικά όρη και πολύ κοντά στα ανατολικά της κυλάει ο ποταμός Λούρος με τον οποίο επικοινωνεί υπογείως. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ο περίφημος Κοκκινοπηλός, μια ομάδα λόφων από ερυθρό άργιλο μεγάλου γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 56 μέτρων και έχει ελλειψοειδές σχήμα που μοιάζει με ένα γιγάντιο μάτι. Πρόκειται για μια δολινολίμνη, που δημιουργήθηκε από την τεκτονική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή.Μία θεωρία λέει ότι η λίμνη αποτελούσε αρχέγονο λιμναίο σπήλαιο, που η οροφή του κατέρρευσε πριν από 10.000 χρόνια.

Η ακτογραμμή της φτάνει τα 3 χιλιόμετρα, η έκταση της τα 420 στρέμματα, ενώ το βάθος της, που είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της, φτάνει τα 53 μέτρα με μέσο βάθος τα 20 μέτρα.

Η λίμνη Ζηρού δεν τροφοδοτείται από ποταμούς ή ρέματα, αλλά από υπόγειες πηγές  που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά και σε βάθος 12 μέτρων.

Η δημιουργία της λίμνης μέσω των τεκτονικών διεργασιών αποτυπώνεται και σε έναν μύθο που τη συνοδεύει, ο οποίος σχετίζεται με τα βιβλικά Σόδομα και Γόμορα.

Ο μύθος λέει ότι στην περιοχή υπήρχε η πολιτεία Ζηρόπολη στην οποία ζούσανε δύο αδελφές, μία ζηλόφθονη πλούσια και μία ενάρετη φτωχή. Τα παιδιά της πλούσιας ήταν πολύ αδύνατα και ασθενικά, ενώ αυτά της φτωχής ήταν εύρωστα και υγιή με αποτέλεσμα η πλούσια αδελφή να ζηλέψει και να διώξει την φτωχή. Ένας άγγελος παρουσιάστηκε το ίδιο βράδυ στη φτωχή αδελφή και της είπε να πάρει μαζί με τα παιδιά της τον δρόμο για την ξενιτά χωρίς να κοιτάξουν πίσω. Όταν ξεκίνησαν λοιπόν έγινε μεγάλος σεισμός, η φτωχή αδελφή γύρισε να κοιτάξει και πέτρωσε μαζί με τα παιδιά και τα ζώα της. Από τότε κάποιοι λένε ότι οι μορφές τους αποτυπώνονται στους βράχους της λίμνης.

Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι ιδιαίτερα πυκνή και δύσβατη.

περισσότερα στο https://www.naturagraeca.com

Δίπλα στη λίμνη βρίσκεται η παιδόπολη του Ζηρού, που λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1947

περισσότερα στο http://www.kpefilippiadas.gr

και στη https://www.huffingtonpost.gr


zirostrace

Προτεινόμενη διαδρομή για την επίσκεψη του χώρου από το wikiloc - Διαδρομές του κόσμου


 

Από το  n.p. production

 

Δείτε μια ολοκληρωμένη πρόταση επίσκεψης με το Red Zero Path

(που είναι ένας Δωρεάν χάρτης για Κινητά τηλέφωνα ή Tablets και αναπτύχθηκε από το ΓΕΛ Θεσπρωτικού στα πλαίσια του Europian path (e) motion)


Μπορείται να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στη λίμνη με το Zero Festival

ή να συμμετέχετε στο Zero Lake run

 

Από το European Path e_Motion

 

Παρακολουθήστε ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα

Το Blog του Κεραυνού Πολιτιστκός Σύλλογος Φιλαρμονικός Σύλλογος  Η Ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Θεσπρωτικού