Κοκκινοπηλός

 

Epath -e motion

 

Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων, ύψους 100-150 μέτρων, 5 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Φιλιπιάδας του νομού Πρεβέζης και σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη Ζηρού. Ο Κοκκινοπηλός είναι ερυθρά άργιλος η ερυθρογή (Terra rossa). Η αργιλική σύσταση προσδίδει γαιώδη υφή και τα οξείδια του σιδηρού το κόκκινο χρώμα. Έρευνες έδειξαν ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μοναδικό και εντυπωσιακό προϊστορικό καρστικό βύθισμα το οποίο πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση.

Ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο που έχει δημιουργήσει ένα εξωπραγματικό τοπίο, που καταλαμβάνει μία έκταση 600 στρεμμάτων. Το βάθος των ερυθροπηλών σύμφωνα με έρευνα του ΙΓΜΕ υπερβαίνει τα 20 μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας της διαμόρφωσης του ανάγλυφου του Κοκκινοπηλού αποτελούν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (βροχόπτωση, θερμοκρασία, άνεμοι ,κ.α.).

Ο χώρος εκτός από γεωλογική σημασία έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς σε έρευνες που έχουν γίνει, έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία παλαιολιθικής εποχής καθώς και φρεάτια Ρωμαϊκού υδραγωγείου που διαπερνούσε τον Κοκκινοπηλό. Την ανακάλυψη την έκανε το 1962 ο Έρικ Σ. Χιγκς (Eric S. Higgs) με την ομάδα του. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού, όπως ένας λίθινος αμφίπλευρος πέλεκυς, που χρονολογείται πριν 250.000 χρόνια και άλλα λίθινα εργαλεία που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων και μαρτυρούν την εκτεταμένη παρουσία πρωτόγονων ανθρώπων στην περιοχή. Παρόμοιες αρχαιολογικές έρευνες με αξιόλογα ευρήματα, έκανε στην περιοχή και ο Αμερικάνος καθηγητής Τζέιμς Γουάιζμαν (James Weismann) με τον Τζ. Ράνελς (G. Runnels), το 1991 και το 1992.*

 

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τους λόφους είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι και ώρες που το φως είναι έντονο ώστε τα χρώματα να είναι πιο εκθαμβωτικά. Ο Κοκκινοπηλός έχει καταγραφεί ως μνημείο της φύσης και γεώτοπος μεγάλης γεωλογικής αξίας από το ΙΓΜΕ.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στους λόφους γίνεται από δύο σημεία. Το πρώτο σημείο βρίσκεται 2 χιλιόμετρα νότια της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρέβεζας, στο χωριό Άγιος Γεώργιος, 20 μέτρα νότια της σήραγγας του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης. Από εκεί περπατώντας 500 περίπου μέτρα προς τα δυτικά συναντάμε τους λόφους.

Το δεύτερο σημείο πρόσβασης βρίσκεται νοτιοδυτικά και η διαδρομή είναι πιο περίπλοκη. Ακολουθώντας τη διαδρομή  Λίμνη Ζηρού – Ριζοβούνι- Στεφάνη, στρίβουμε δεξιά στον 4ο ασφάλτινο δρόμο, ο οποίος γίνεται δασικός και μετά από μία πορεία 2 περίπου χιλιομέτρων εμφανίζονται στα δεξιά οι λόφοι Κοκκινοπηλού. Από εκείνο το σημείο θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία πεζοπορική διαδρομή 500-1000 μέτρων.

από το allovergreece.com

 

*Περισσότερα στο: Κοκκινόπηλος, Η ιστορία μιας προϊστορικής θέσης μέσα

από αρχαιολογικά και προσωπικά τεκμήρια. (Ευγενία Αδάμ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)


map-1

Προτεινόμενη διαδρομή για την επίσκεψη του χώρου από το wikiloc - Διαδρομές του κόσμου



Από το Epirustravel.eu


Δείτε μια ολοκληρωμένη πρόταση επίσκεψης με το Red Zero Path

(που είναι ένας Δωρεάν χάρτης για Κινητά τηλέφωνα ή Tablets και αναπτύχθηκε από το ΓΕΛ Θεσπρωτικού στα πλαίσια του Europian path (e) motion)


Παρακολουθήστε ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα

Το Blog του Κεραυνού Πολιτιστκός Σύλλογος Φιλαρμονικός Σύλλογος  Η Ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Θεσπρωτικού