Καθαρισμός Δρόμου στο Ριζοβούνι

 

Οι μαθητές του Λυκείου σε οικολογικές δραστηριότηττες

Του Δράκου Χαράλαμπου



30 Σεπτεμβρίου. Με πρωτοβουλία του Λύκειου Θεσπρωτικού ο αντιδήμαρχος  μαζί με τον λυκειάρχη κ. Σταυρόπουλο συμφώνησαν να γίνει καθαριότητα στην περιοχή του κεντρικού ασφαλτοστρωμένου δρόμου Ριζοβουνίου-Θεσπρωτικού.

 


CLEAN

 

Ο αντιδήμαρχος  μαζί με τον λυκειάρχη κ. Σταυρόπουλο Βασίλη στην καθαριότητα του δρόμου,
στο Ριζοβούνι (συνοικισμός Αγίας Παρασκευής).
Όσοι περνούσαν με τα αυτοκίνητα σταματούσαν και ρωτούσαν τι γίνεται. Βλέποντας όμως τις
εργασίες έλεγαν «Μπράβο», «Να και κάτι καλό».
Ελπίζουμε να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες.

 

 

Οι μαθητές του Λυκείου, πρωί-πρωί φόρεσαν τα γάντια τους, πήραν τις σακούλες και στρώθηκαν στην δουλειά. Μια εργασία καθαρά εθελοντική, μια εργασία που έχει βαθύτερο νόημα και καλλιέργεια, ανάλογη των ανθρώπων εκείνων που έχουν παιδεία και πνεύμα πολιτισμού. Με χαρούμενες φωνές και με γέλια οι μαθητές μάζευαν τα σκουπίδια και συζητούσαν ευχάριστα θέματα. Είδαμε ακόμη-ακόμη τον λυκειάρχη μαζί με τους καθηγητές του λυκείου να μαζεύουν τα σκουπίδια και να καθαρίζουν τον κεντρικό αυτό δρόμο.

 

Αφίσες στις κολώνες και σε διάφορα άλλα σημεία, που ο καθένας κολλάει λες κι είναι το σπίτι του, σακούλες πεταμένες στους δρόμους, χαρτιά και ένα σωρό σκουπίδια οι μαθητές με υπομονή μάζευαν για να μείνει καθαρή η πόλη, καθαρή η φύση μας.

 

Τέτοιες ενέργειες δεν θέλουν χρήματα, δεν θέλουν προγράμματα και πακέτα. Είναι απλές ενέργειες της καθημερινής ζωής, ενέργειες που μας κάνουν να αισθανόμαστε και να ζούμε πιο καλύτερα. Απλή συνεννόηση χρειάζεται των διαφόρων αρχών και Φορέων της πόλης.

 

Δεν είναι μόνο η ομορφιά που επανέρχεται στο τοπίο από μια καθαρή εικόνα, δεν είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας, το κέρδος δεν είναι μόνο αυτά. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι τα παιδιά του Λυκείου μαθαίνουν και συνηθίζουν στην καθαριότητα, αλλά και στην ομαδική εργασία.

 

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε σε μερικούς συμπολίτες μας να μη πετάνε πια σκουπίδια στο ποτάμι ή στα κανάλια, όπως παλιά, να μη πετάνε τα ψόφια πρόβατα μέσα στα ποτάμια, να έχουμε καθαρό περιβάλλον. Το περιβάλλον είναι πολύτιμο για μας τους ίδιους πρώτα απ? όλα και μετά και για τους άλλους. Αν δεν δούμε αυτή τη γη σαν το σπίτι μας και την μολύνουμε, όλες οι αντίστοιχες ενέργειες θα επιστρέψουν σε βάρος μας.

Το παραπάνω θέμα έχει πολλές προεκτάσεις βαθιά στον χρόνο. Η ηλικία μας, αλλά και οι παλιότεροι από εμάς κάναμε παρόμοιες εργασίες. Θυμόμαστε ότι όταν ήμασταν στο Γυμνάσιο, οι καθηγητές μας πήγαιναν στο βουνό της Κακής Ράχης και φυτεύαμε τότε την βόρειο πλευρά του βουνού, εθελοντικά. Αυτά τα κυπαρίσσια που είναι τώρα εκεί τα έχουν φυτέψει μαθητές και μόνον. Ο καθένας μας είχε πάρει από ένα τσαπί ή ένα φτυάρι και σκάβαμε τους λάκκους. Τώρα, μετά από σαράντα χρόνια, αυτά τα δένδρα έχουν γίνει δάσος.

 

Όσον αφορά το θέμα του εθελοντισμού, τηρείται απόλυτα. Κανείς δεν εξαναγκάστηκε να δουλέψει, αλλά οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του λυκειάρχη τους και του αντιδημάρχου και έγινε αυτή η επαινετή εργασία.

 

Μακάρι να συνεχιστεί κ. αντιδήμαρχε και κ. λυκειάρχη αυτή η εθελοντική εργασία της καθαριότητας και σε άλλες περιοχές, αλλά και σε άλλους τομείς (όπως αναφέραμε π.χ. για την δεντροφύτευση κλπ).

 

Εμείς, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο «Μπράβο»!!!

 

Αυτή ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που ομορφαίνει την ζωή μας, που μας γεμίζει με συναισθήματα και καλλιεργεί την ομαδική εργασία των παιδιών μας. Πολύ θέλουμε να ξαναδούμε ανάλογες ενέργειες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο http://zirosgr.blogspot.com



Το Blog του Κεραυνού Πολιτιστκός Σύλλογος Φιλαρμονικός Σύλλογος  Η Ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Θεσπρωτικού