Τελετή Ονοματοθεσίας του σχολείου

Ευρετήριο Άρθρου
Τελετή Ονοματοθεσίας του σχολείου
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
Όλες οι Σελίδες

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΔΩΡΗΤΡΙΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΣ ΖΟΡΜΠΑ-ΤΣΟΓΚΑ

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ


 

 

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή 6-12-2013 και ώρα 12:00, σε μια κατάμεστη από κόσμο και συγκίνηση αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν της δωρήτριας των σχολείων, κυρίας Ευστρατίας Ζορμπά-Τσόγκα, με αφορμή τη μετονομασία των δύο σχολείων, του μεν Γυμνασίου σε Γυμνάσιο Θεσπρωτικού «Ευστρατία Ζορμπά-Τσόγκα», του δε ΓΕΛ σε Γενικό Λύκειο Θεσπρωτικού «Βασίλειος Ζορμπάς» και την ανάρτηση από το Δήμο Ζηρού των επιγραφών.


 

 Έργα στο σχολείο που έγιναν με τις Δωρεές της κ. Ζορμπά

 Έργα στο σχολείο που έγιναν με τις Δωρεές της κ. Ζορμπά

 

 

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος Ζηρού και τα δύο σχολεία, παρέστη και λάμπρυνε με την παρουσία της η δωρήτρια κυρία Ζορμπά. Επίσης παρέστησαν ο αιδεσιμότατος πατήρ Σωτήριος Καραμέτσης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πρέβεζας, ο πατήρ Ιωσήφ Κοκκίνης, ο δήμαρχος Ζηρού Γιολδάσης Δημήτριος, η διευθύντρια ΔΔΕ Πρέβεζας Σφονδύλη Βασιλική, τέως, πρώην και νυν αντιδήμαρχοι, ο πρώην διευθυντής του ΓΕΛ Αλεξίου Γεώργιος, ο διοικητής της ΠΥ Θεσπρωτικού Μπόμπορης Κων/νος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λελοβιτών Πρέβεζας, η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών, οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εκπρόσωποι των φορέων του Δήμου και της Πολιτείας, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, συγγενείς της δωρήτριας και πλήθος κόσμου.


 

Σύντομο Φωτογραφικό Χρονικό της Τελετής

Σύντομο Φωτογραφικό Χρονικό της Τελετής

 

 

 

Η εκδήλωσε άνοιξε, με ένα σύντομο χαιρετισμό, τον οποίο απηύθυνε προς τους παρευρισκόμενους ο δήμαρχος κύριος Δημήτριος Γιολδάσης, ο οποίος ευχαρίστησε τη δωρήτρια για το σπουδαίο έργο που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στα σχολεία που έλαβαν το όνομά της, αναφέρθηκε στην ανάγκη τέτοιες πράξεις να γίνονται παραδείγματα προς μίμηση για τους μαθητές και τους νέους και ευχαρίστησε και τους παρευρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή τους σ? αυτή την εκδήλωση.



 




Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η διευθύντρια του Γυμνασίου, κυρία Νάσση Φρειδερίκη, η οποία καλωσόρισε την κυρία Ζορμπά στο «δικό» της πλέον σχολείο και, αφού εξήρε το ήθος, τη γενναιοδωρία, την ευαισθησία και την αγάπη της προς τους μικρούς μαθητές και των δύο σχολείων, έκανε μία σύντομη αναφορά στο χρονικό αυτής της μετονομασίας, αναφέροντας πως υπήρξε αίτημα και των δύο σχολείων, των γονέων και της μικρής κοινωνίας, οι οποίοι με την ενέργεια αυτή θέλησαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις έως τώρα δωρεές της στο σχολικό συγκρότημα και τους μαθητές του.

Χαρακτηριστικά η κυρία Νάσση απευθυνόμενη προς τη δωρήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας υποδεχόμαστε σήμερα κοντά μας. Κοντά στους μαθητές μας που βλέπουν με τα αθώα μάτια τους και τα αγνά συναισθήματά τους τις ευγενείς δωρεές σας σαν τη μητρική αγκαλιά, η οποία χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα χαρίζει απλόχερα την αγάπη και τη στοργή της σε ό τι πολυτιμότερο ο Θεός της χάρισε.

 

 

 

 


 

 

 

 

Και εσείς κυρία Ζορμπά, έχετε αποδείξει ότι θεωρείτε τους μαθητές μας παιδιά σας και πάντα στο μυαλό και την ψυχή σας κρατάτε, φυλαχτό πολύτιμο, τα όνειρά σας για μια Παιδεία με «τα σκολειά λιτά κι απλόχωρα, τους δασκάλους ποιητές και τα βιβλία σαν κρίνα».

 

Σας τυραγνάει, γλυκιά τυράγνια, η αδιάκοπη επιθυμία να προσφέρετε εκείνα που η ίδια στερηθήκατε μεγαλώνοντας σε εποχές δύσκολες για το λαό μας και την πολύπαθη πατρίδα, την οποία πολλοί «ηγάπησαν» αλλά ολίγοι πιστά υπηρέτησαν.

 

Και ακόμη λιγότεροι άνοιξαν τα χέρια τους, για να της προσφέρουν από το περίσσευμα ή και το υστέρημά τους, όπως εσείς πράξατε, καλύπτοντας με τη γενναιοδωρία σας την εκούσια ή ακούσια αδυναμία της.

 

 

 

Επί σειρά ετών ουδόλως εφείσθητε των χρημάτων και των συναισθημάτων σας και είχαμε την τύχη να μας συμπεριλάβετε στη χορεία όλων εκείνων που ευεργετήθηκαν με τις πολύτιμες και ευγενικές δωρεές σας.

 

Προερχόμενη από τους κόλπους της κωμόπολής μας προσφέρατε απλόχερα την πολύτιμη αρωγή σας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον τόπο μας και την πνευματική ανάταση των μαθητών μας. Αφιερώσατε ολόψυχα τον εαυτό σας και το χρόνο της σ? αυτή σας την ανυστερόβουλη πρωτοβουλία. Προσφέρατε γενναιόδωρα τον οβολό σας για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων μας με αποτέλεσμα καθηγητές και μαθητές να απολαμβάνουμε υπερήφανοι τις βιβλιοθήκες που κοσμούν τα γραφεία μας, τις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες Ιστορίας και Μαθηματικών, που λειτουργούν με την ευγενική χορηγία της.

 

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Θεσπρωτικού, δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα σύγχρονα σχολεία της χώρας μας και οι μαθητές μας απολαμβάνουν τη μάθηση μέσα από την τεχνολογία που φροντίσατε να τους προσφέρετε, πολύτιμη αρωγό σ? αυτή τους την προσπάθεια.

 

Οι δε αριστεύσαντες λαμβάνουν κάθε χρόνο από το δικό σας κεμέρι ανελλιπώς χρηματικά ποσά τα οποία αποτελούν, στις ιδιαίτερα δύσκολες εποχές που ζούμε, ευγενικό κίνητρο για την άμιλλα μεταξύ τους και τη δημιουργία με στόχο την κατάκτηση της γνώσης και του κόσμου των Ιδεών?

 

Κυρία Ευστρατία Ζορμπά Τσόγκα, κυρία Τούλα μας,

εκείνο που μας έκανε να σας θαυμάσουμε ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός πως ποτέ για όλα αυτά δε ζητήσατε ανταμοιβή. Δε λειτουργήσατε υστερόβουλα επιδιώκοντας με τις πράξεις σας αυτές τιμές και αξιώματα. Δεν εξαγοράσατε την αναρρίχησή σας σε θέσεις εξουσίας.

Σεμνή και αξιοπρεπής ακολουθήσατε μονάχα τη φωνή της ψυχής σας εξωτερικεύοντας την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφετε για τον τόπο σας. Το ενδιαφέρον σας για τα μικρά παιδιά. Για την Παιδεία που τους προσφέρεται. Τη μόρφωση.

Σ? αυτόν τον τόπο, κυρία Τούλα, κυρίες και κύριοι, τις σπουδαίες προσωπικότητες, τους χρηστούς και αγαθούς πολίτες με την αρχαία σημασία της λέξης συνηθίζουμε να τους εκτιμούμε. Σπάνια όμως τους τιμούμε.

Ο δήμαρχός μας, το δημοτικό και τοπικό συμβούλιο, εμείς οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές μας, δεν ακολουθήσαμε αυτόν τον κανόνα.

Νιώθουμε υπερήφανοι, γιατί πράξαμε εκείνο το οποίο κάθε ευεργετούμενος οφείλει να πράττει, εκεί που ο ευεργέτης οφείλει να σιωπά.

Να διατρανώνει λόγοις και πράξεσι την ευεργεσία και την ευγνωμοσύνη του προς τον ευεργέτη του.

Αυτές οι επιγραφές στο σχολείο μας στο εξής θα διαμηνύουν σε κάθε μαθητή, γονέα και επισκέπτη πως η «μάνα» του σχολείου μας, όπως οι μαθητές μας την αποκαλούν, βρίσκεται πλέον εκεί που της αξίζει.

Ψηλά στο χώρο του σχολείου μας, όπως ψηλά βρίσκεται και στις καρδιές όλων μας.»

 Το λόγο έλαβε κατόπιν η διευθύντρια του ΓΕΛ κυρία Φίντζου Δήμητρα, η οποία αφού αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του Βασιλείου Ζορμπά, αειμνήστου αδελφού της δωρήτριας, του οποίου το όνομα φέρει πλέον το ΓΕΛ, είπε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Αυτό που πέτυχε σήμερα η κυρία Ζορμπά δεν είναι απλό μικρό έργο, είναι το μεγαλείο της ψυχής της, η κατάθεση της κουλτούρας της, η ιδιαιτερότητά της, η αγάπη της για τον τόπο της, τον πολιτισμό, την ευαισθησία για τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλα αυτά τα παραλαμβάνουμε εμείς σήμερα από τη δωρήτρια και τους τιμούμε μαζί με τον αδελφό της?

Με την προσφορά της στο σχολείο δίνουμε έμπρακτα στους συμπολίτες μας να διαπιστώσουν πως στη σημερινή εποχή που νομίζουμε πως κυριαρχεί το χρήμα, το ατομικό συμφέρον, ο ωφελιμισμός, το βόλεμα και η κατάχρηση, να που υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που κάνουν την εξαίρεση και μας γεμίζουν ελπίδες πως σ? αυτόν τον τόπο τίποτε δε χάθηκε?

Η δωρήτριά μας δεν έχει ανάγκη αυτής της κίνησης. Την έχουμε όμως ανάγκη εμείς γιατί δεν είμαστε αγνώμονες, για να εκτιμάμε τη διαφορά, για να διδασκόμαστε καθημερινά και για να μη ξεχνάμε. Προπαντός να μη ξεχνάμε».






 

Στη συνέχεια προσεκλήθη στο βήμα η διευθύντρια ΔΔΕ Πρέβεζας κυρία Βασιλική Σφονδύλη, η οποία σε ένα σύντομο χαιρετισμό ανέφερε τα εξής:

 


 

«Κυρίες και κύριοι,

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Θεσπρωτικού, κ. Νάσση Φρειδερίκη και τη Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Θεσπρωτικού, κ. Φίντζου Δήμητρα για την πρόσκλησή τους να παραβρεθώ σήμερα σ΄αυτή την ιδιαίτερη και ξεχωριστή εκδήλωση των δύο σχολείων.

Είναι ξεχωριστή αφού πρόκειται να τιμηθούν δύο άνθρωποι για την προσφορά τους, στα δύο σχολεία επί σειρά ετών:

Η κ. Ευστρατία Ζορμπά-Τσόγκα και

Ο κ. Βασίλειος Ζορμπάς

Η πολιτεία ανταποδίδοντας και αναγνωρίζοντας τη γενναιοδωρία και το μεγαλείο ψυχής τους προσδίδει το όνομά τους στα δύο σχολεία ως:

 

Γυμνάσιο Θεσπρωτικού- Ευστρατία Ζορμπά-Τσόγκα

Γενικό Λύκειο Θεσπρωτικού- Βασίλειος Ζορμπάς

 

κ. Ευστρατία Ζορρμπά-Τσόγκα,

 

το παράδειγμά σας αποτελεί πηγή έμπνευσης και πρότυπο προς μίμηση.

Ιδιαίτερα τώρα, που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, άνθρωποι φωτισμένοι και μεγαλόψυχοι, όπως εσείς, διδάσκουν με τις πράξεις τους, την αξία της προσφοράς.

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ θερμά.

Να είστε πάντα καλά.»

 Ακολούθησε η ανάγνωση των επιστολών των μικρών μαθητών του Γυμνασίου και του ΓΕΛ προς τη δωρήτρια και η κυρία Ζορμπά ανέβηκε στο βήμα καταφανώς συγκινημένη. Σε ένα σύντομο και λιτό χαιρετισμό ευχαρίστησε τις διευθύντριες των σχολείων και το Δήμο για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, τους μαθητές και όλους τους παρευρισκόμενους για την τιμή, η οποία της προσεγένετο, και υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των μαθητών με όλες τις τις δυνάμεις.


 

 

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα προς τιμή της κ. Ζορμπά


Την εκδήλωση εντός της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου έκλεισε η χορωδία των μαθητών με μαέστρο το θεολόγο καθηγητή Βασίλειο Οικονόμου με κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

Κατόπιν άπαντες οι παρευρισκόμενοι εξήλθαν στον αύλειο χώρο, όπου ο Δήμαρχος μαζί με την κυρία Ζορμπά έκαναν, κάτω από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων, τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής με τα νέα ονόματα των σχολείων. Η φιλαρμονική παιάνισε τον εθνικό ύμνο και η μικρή αυτή τελετή, ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης όλης της κοινωνίας του Θεσπρωτικού και της ευρύτερης περιοχής του έλαβε τέλος.

 

 

Κείμενο: Γυμνάσιο και ΓΕΛ Θεσπρωτικού

Φωτογραφίες: Ίνα Καραντζοπούλου & Μάρθα Μπάουρ

Video: Μάρθα Μπάουρ

Το Blog του Κεραυνού Πολιτιστκός Σύλλογος Φιλαρμονικός Σύλλογος  Η Ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Θεσπρωτικού