Ευστρατία Ζορμπά Τσόγκα

ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΖΟΡΜΠΑ - ΤΣΟΓΚΑ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ

 

Ενα επίλεκτο μέλος της μικρής κοινωνίας του τόπου μας, μία σεβάσμια μορφή, μία καταξιωμένη συνάδελφος και βραβευμένη για την προσφορά της γυναίκα, της οποίας το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με πολλές και δημιουργικές πρωτοβουλίες και πρακτικές εφαρμογές, ευγενικές και πολύτιμες δωρεές στο κοινωνικό σύνολο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στον Δήμο Θεσπρωτικού, στο Πνευματικό Κέντρο Θεσπρωτικού, στις εκκλησίες του τόπου μας, στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα», σε πολιτιστικούς συλλόγους, στην ΕΛΕΠΑΠ και στα σχολεία μας είναι η δωρήτρια του σχολείου μας, κ. Ευστρατία Ζορμπά-Τσόγκα.

Ειδικότερα, η κ. Ζορμπά δώρισε στη μνήμη του συζύγου της στη Χειρουργική Κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ένα υπερσύγχρονο υπερηχογράφο μαζί με τον κατάλληλο εξοπλισμό του για τη μελέτη του αγγειακού συστήματος και του γαστρεντερικού σωλήνα, ένα μηχάνημα ραδιοϊσοτοπικού ανιχνευτή και ειδικού αισθητήρα   ραδιενέργειας για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού με όλα τα σύγχρονα εξαρτήματα και στην Ενδοκρινολογική Μονάδα του τομέα Παθολογίας του πανεπιστημίου το μηχάνημα PCR με όλο τον εξοπλισμό του για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Για τις ευγενικές της αυτές δωρεές τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στον Δήμο Θεσπρωτικού η κ. Ζορμπά προσέφερε στη μνήμη του συζύγου της σημαντικά χρηματικά ποσά. Επίσης, δώρισε βιβλία αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, λογοτεχνικά, ιστορικά και ποιητικές συλλογές, στη μνήμη του αδελφού της Βασιλείου Ζορμπά, φιλολόγου με πλούσιο συγγραφικό έργο, γυμνασιάρχου και τμηματάρχη του Υπουργείου Παιδείας.

Στον Δήμο Θεσπρωτικού, επίσης, δώρισε την προσωπική βιβλιοθήκη του αδελφού της με εκατοντάδες βιβλία, φιλοσοφικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, όλων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσπρωτικού προσέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά στη μνήμη του συζύγου της.

Πολλές είναι και οι προσφορές της στους ιερούς ναούς του τόπου της, όπως στον ναό του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Θεοτόκου Γεωργιάνους, στον ναό της Θεοτόκου Θεσπρωτικού και στον ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η κ. Ζορμπά προσέφερε επίσης στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των πασχόντων συνανθρώπων μας απανταχού της γης.

Με την ευαισθησία δε που τη διακρίνει δε θα παρέλειπε να συνδράμει και την ΕΛΕΠΑΠ με σημαντικά χρηματικά ποσά για την εκπαίδευση, αποκατάσταση και φροντίδα των ανάπηρων παιδιών.

Ακόμη, η γενναιοδωρία της αγκάλιασε πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης των Ιωαννίνων και του τόπου της.

Στα σχολεία μας, Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσπρωτικού, η κ. Ζορμπά δώρισε χρηματικά ποσά για την κατασκευή βιβλιοεπίπλων και την κατασκευή βιβλιοθήκης στο γραφείο της διεύθυνσης του γυμνασίου, στη μνήμη του θανόντος πρώην διευθυντή, Ελευθέριου Βουγιουκαλάκη.

Με τη συνδρομή της κατασκευάστηκαν οι δύο υπερσύγχρονες αίθουσες Ιστορίας και Μαθηματικών με όλα τα εποπτικά μέσα, στολίδι για τα σχολεία μας και τόπος παραγωγής γνώσης και κριτικής σκέψης από τους μαθητές μας.

Για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου (παγκάκια, βρύσες κλπ.), για τον καλλωπισμό των χώρων των δύο σχολείων προσέφερε, επίσης, σημαντικά χρηματικά ποσά στη σχολική επιτροπή.

Με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την καλλιέργεια των παιδιών μας δώρισε μεγάλα ποσά για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των δύο σχολείων.

Έχει δε προσφέρει και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη βαφή του σχολικού συγκροτήματος και τη συντήρηση του κτιρίου.

Οι αριστεύσαντες και πρωτεύσαντες μαθητές μας λαμβάνουν κάθε χρόνο ανελλιπώς χρηματικά ποσά τα οποία αποτελούν, στις ιδιαίτερα δύσκολες εποχές που ζούμε, ευγενικό κίνητρο για την μεταξύ τους άμιλλα και τη δημιουργία.

Η κ. Ζορμπά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος εγκαινίασε με την ευγενική της χορηγία την ανάληψη από τους μαθητές και των δύο σχολείων πρωτοβουλίας να ανακουφίσουν με τη συγκέντρωση και αγορά τροφίμων τους έχοντες την ανάγκη, τις ημέρες των Χριστουγέννων, συνδημότες μας.

Όλες αυτές οι δωρεές της πραγματοποιήθηκαν με μοναδικό κίνητρο την προσφορά προς το συνάνθρωπο και τον τόπο στον οποίο η ίδια γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά της χρόνια και για τον οποίο τρέφει ιδιαίτερη αγάπη.

Εκείνο, όμως, το οποίο την ώθησε να προσφέρει και στα δύο σχολεία του τόπου της, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Θεσπρωτικού, καθιστώντας την προσφορά της αυτή ανεκτίμητη, είναι η ευαισθησία της για τα μικρά παιδιά συνεπικουρούμενη από τη βαθύτατη και στέρεη γνώση της οργάνωσης και λειτουργίας ενός σχολείου, την ικανότητα να δίδει λύσεις πρακτικής φύσεως και το όραμα για την εκπαίδευση που πρέπει να προσφέρεται σήμερα στους μαθητές μας.

Ευγνώμονες όντες, καθηγητές και μαθητές του σχολείου και ο σύλλογος των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας και ουχί άγνωμοι, με την ενέργειά μας αυτή να εισηγηθούμε την τιμητική προσθήκη της προσωνυμίας «Γυμνάσιο Θεσπρωτικού, Ευστρατία Ζορμπά-Τσόγκα» επιθυμούμε να τιμήσουμε την κ. Ευστρατία Τσόγκα-Ζορμπά, την κυρία Τούλα, όπως οι φίλοι της την αποκαλούν, για την τιμή που μας έκανε να μας συμπερι λάβει στη χορεία εκείνων που αγκάλιασε με τη στοργή και το ενδιαφέρον της.

Το αίτημά μας αυτό αποτελεί ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης που αισθανόμαστε για το έργο της στον τόπο και τα σχολεία μας και έχει σκοπό, εκτός από την τιμή που της προσγίγνεται, να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα και για τους μαθητές μας, οι οποίοι έχουν μέσα από τη γενναιοδωρία αυτής της μεγάλης κυρίας κατανοήσει το νόημα της αγαθοεργίας, το οποίο η ίδια με το παράδειγμα της έμπρακτα αποδεικνύει ότι έχει αναγάγει σε έργο ζωής.

Η κυρία Ευστρατία προέρχεται από τους κόλπους της κωμόπολής μας και προσέφερε απλόχερα την πολύτιμη αρωγή της για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον τόπο μας και την πνευματική ανάταση των μαθητών μας, επιδεικνύουσα πραγματικό ενδιαφέρον και με συνείδηση της επιστημονικής σπουδαιότητας και των εθνικών προεκτάσεων που έχει αυτό της το έργο.

Αφιέρωσε ολόψυχα τον εαυτό της και τον χρόνο της σε αυτή της την ανυστερόβουλη πρωτοβουλία. Προσέφερε γενναιόδωρα τον οβολό της για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων μας με αποτέλεσμα καθηγητές και μαθητές να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τις βιβλιοθήκες που κοσμούν τα γραφεία μας, τις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες Ιστορίας και Μαθηματικών, που λειτουργούν με την ευγενική χορηγία της.

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Θεσπρωτικού δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα επαρκώς εξοπλισμένα σχολεία της χώρας μας και οι μαθητές μας απολαμβάνουν τη μάθηση μέσα από την τεχνολογία που φρόντισε να τους προσφέρει, πολύτιμη αρωγό σε αυτή τους την προσπάθεια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Ζορμπά σεμνή και αξιοπρεπής, όπως οι αληθινά μεγάλοι αυτού του τόπου, για το έργο της αυτό ακολούθησε μονάχα τη φωνή της καρδιάς και της συνείδησής της, χωρίς να επιδιώκει ? και αυτό την τιμά ιδιαίτερα ? την ανταμοιβή και την αναγνώριση αυτής της σπουδαίας και ανεκτίμητης για μας και τους μαθητές μας αλλά και τον τόπο της προσφοράς.

Το έργο της βρίσκεται μέσα στο σχολείο μας και θα συνεχίζει να μετουσιώνεται από τους μαθητές μας σε άριστες επιδόσεις στα μαθήματά τους και σε άψογη συμπεριφορά απέναντι στους καθηγητές και τους συμμαθητές τους. Οι μαθητές μας κρατούν ψηλά το επίπεδο της γνώσης και του ήθους, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη δωρήτριά τους, τον εαυτό τους και τον αυτοσεβασμό από τον οποίο κάθε έμφρων οφείλει να εμφορείται.

Ζούμε σε εποχές ατομοκεντρικές και ανθρωποβόρες και είναι ιδιαίτερα παρήγορο για μας και τους μαθητές μας να έχουμε στο πλευρό μας την αγάπη και το ενδιαφέρον αυτής της μεγάλης κυρίας.

Η τιμητική προσθήκη του ονόματός της στο σχολείο μας θα είναι η ελάχιστη απόδειξη της βαθύτατης ευγνωμοσύνης όλων μας, γονέων, καθηγητών και μαθητών παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να αποδείξουμε πως σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουμε όχι μόνο να εκτιμούμε τους άξιους εκ των συμπολιτών μας αλλά και να τους τιμούμε?

 

Το άρθρο βρίσκεται στην εφημερίδα του Γυμνασίου Θεσπρωτικού

gpaper

Το Blog του Κεραυνού Πολιτιστκός Σύλλογος Φιλαρμονικός Σύλλογος  Η Ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Θεσπρωτικού