Αρχική σελίδα Ενημέρωση Μαθητών Εκπαιδευτικό Υλικό Τρίτη Λυκείου Χημεία Κατ. Διάκριση Οργανικών Ενώσεων - Ανίχνευση Πολλαπλού Δεσμού

Διάκριση Οργανικών Ενώσεων - Ανίχνευση Πολλαπλού Δεσμού

 

Αν προσθέσουμε αλκένιο σε διάλυμα Br2 σε τετραχλωράνθρακα, τότε το αλκένιο αντιδρά με το Br2 και το διάλυμα του Br2, από κόκκινο που είναι, αποχρωματίζεται.

Την αντίδραση αυτή δεν τη δίνουν τα αλκάνια.

Ανάλογες αντιδράσεις προσθήκης με Br2 δίνουν και άλλοι ακόρεστοι υδρογονάνθρακες.

Γενικότερα, η προσθήκη Br2 αποτελεί ένα απλό  εργαστηριακό έλεγχο της ακορεστότητας, καθώς η άμεση εξαφάνιση του κόκκινης χροιάς του Br2 σημαίνει ότι η ένωση είναι ακόρεστη.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ


A5000282-Alkene bromine test-SPL



Στούς δύο δοκιμαστικούς σωλήνες που βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, έχουμε προσθέσει διάλυμα Br2 σε τετραχλωράνθρακα. Το διάλυμα έχει χαρακτηριστικό κοκκινοκαφέ χρώμα.

Στον αριστερό δοκιμαστικό σωλήνα προσθέτω εξάνιο, ενώ στον δεξί προσθέτω 1-εξένιο. Ανακινώ λίγο και παρατηρώ το αποτέλεσμα.

 

A5000283-Alkene bromine test-SPL

 

Ο δοκιμαστικός σωλήνας στα δεξιά έχει χάσει το κοκκινοκαφέ χρώμα που οφείλετε στο Br2, γιατί όλο το Br2 αντέδρασε σύμφωνα με την παρακάτω αντίδραση προσθήκης στον διπλό δεσμό.

 

 

Αντίδραση Προσθήκης σε Διπλό Δεσμό




Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα αντίστοιχο πείραμα σε Video.


 

Σ.Γεωργίου 2012

To Video είναι από το Youtube και μεταφορτώθηκε

από τον χρήστη nuclearrabbit

Το Blog του Κεραυνού Πολιτιστκός Σύλλογος Φιλαρμονικός Σύλλογος  Η Ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής ομάδας του ΓΕΛ Θεσπρωτικού